Alopecia Areata

movehs - Alopecia AreataVeel mensen kennen kaalheid vooral als bijwerking van ouderdom, het is nu eenmaal iets wat gebeurt bij het ouder worden. Veel minder bekend is het feit dat verlies van haar ook kan optreden als gevolg van een ziekte, genaamd Alopecia Areata. Dit kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen en de hevigheid ervan kan sterk verschillen. Zo hebben sommige mensen die lijden aan Alopecia Areata enkel een paar kleinere kale plekken, terwijl anderen te maken krijgen met volledige kaalheid. En met volledig haarverlies bedoelen we dan niet alleen het volkomen verliezen van hoofdhaar, maar ook het kwijtraken van wimpers, wenkbrauwen en andere lichaamsbeharing. Het spreekt voor zich dat dit erg heftig is, is het verliezen van hoofdhaar al heel vervelend, het kwijtraken van wimpers en wenkbrauwen heeft helemaal een enorm effect. Voor je gezichtsuitdrukking is de gezichtsbeharing immers erg belangrijk, het effect daarvan kun je al sterk zien als iemand wel of geen mascara gebruikt of als iemand met blonde wimpers besluit deze met make-up wat donkerder te maken. Dit geeft meteen een heel ander effect en het hele gezicht ziet er dan anders uit. Dit geldt uiteraard ook voor mannen die door Alopecia Areata hun baardgroei verliezen. Ook als je gewend bent om je altijd helemaal te scheren, zie je dan toch een enorm verschil. Want hoe goed jij je ook scheert, je blijft immers altijd toch een klein beetje stoppels zien. Dit maakt Alopecia Areata tot een ziekte die een groot effect heeft op je leven. Veel mensen schamen zich voor de kale plekken die ze krijgen en voelen zich hierdoor minder mannelijk of vrouwelijk. Dit is dus echt een aandoening die niet alleen effect heeft op de fysiek, maar ook op de geest. Dat maakt Alopecia Areata, hoe onschuldig kaalheid misschien ook klinkt, toch tot een erg vervelende ziekte.

Het ziektebeeld bij Alopecia Areata

Zojuist noemden we al even dat het effect van Alopecia Areata bij verschillende mensen sterk kan verschillen. Zo kun je enkel last hebben van plaatselijke kale plekken, maar kun je dus ook al je lichaamsbeharing kwijtraken. Hoe ziet het ziektebeeld bij deze aandoening er nu precies uit? Alopecia Areata begint altijd met ronde kale plekken op het hoofd en bij sommige mensen blijft het hierbij. Bij anderen kan de haaruitval steeds erger worden, tot ze helemaal geen lichaamsbeharing meer over houden. Het vervelende is dat bij een deel van de patiënten de haargroei gewoon weer terug komt, terwijl bij andere de kaalheid permanent is. De teruggroei van het haar kan bovendien ook tijdelijk zijn, het kan gebeuren dat er later alsnog weer haaruitval plaatsvindt. Met andere woorden, het ziektebeeld en het verloop van de aandoening is dus ontzettend grillig te noemen en dat maakt het lastig om er mee om te gaan. Waardoor ontstaat Alopecia Areata nu eigenlijk? De oorzaak is helaas onbekend, wel weten we inmiddels dat een ontsteking rond de haarwortel de boosdoener is, maar waardoor deze ontsteking ontstaat is helaas niet duidelijk. Door de ontsteking rond de haarwortel wordt de groei van het haar belemmerd, er ontstaan enkel nog misvormde haren die snel afbreken en die uiteindelijk helemaal uitvallen. Aan Alopecia Areata gaat dus een ontstekingsproces vooraf, maar waardoor dit proces in werking wordt gezet is helaas nog steeds niet duidelijk. Ook is er helaas nog geen oplossing voor Alopecia Areata, in de zin van dat er nog geen genezingsmogelijkheden bestaan. Want als het niet duidelijk is hoe iets ontstaat, is het ook lastig om dit probleem aan te pakken. Dat betekent echter niet dat wie aan deze aandoening lijdt, geen opties heeft.

Mogelijke behandelingen

De aandoening mag dan niet te genezen zijn, er zijn wel behandelingen mogelijk om ervoor te zorgen dat je niet continu met de ziekte geconfronteerd wordt. Heb jij Alopecia Areata, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • verschillende haaroplossingen voor het hoofd
  • permanente make-up voor de wenkbrauwen en de wimpers
  • tatoeage van een stoppelbaard

De mogelijkheden van tatoeage zijn voor Alopecia Areata patiënten natuurlijk erg prettig. Door een stoppelbaardje te laten tatoeëren of door op de plaats van de wenkbrauwen en wimpers met tatoeagetechnieken permanente make-up aan te laten brengen, zorg je ervoor dat jouw gezichtsuitdrukking toch dicht blijft bij hoe die voor de ziekte was. Voor het hoofdhaar dat mensen door Alopecia Areata kwijtraken zijn verschillende oplossingen mogelijk, afhankelijk van de aard van het ziekteverloop en van de eigen voorkeuren. Zo kunnen er bijvoorbeeld extensions aangebracht worden, kan er gekozen worden voor haarverlenging of voor haarstukken. Ben jij helemaal kaal geworden, dan zijn complete pruiken natuurlijk een goede optie. Lijd jij aan Alopecia Areata en ben je op zoek naar oplossingen, dan kun je hiervoor het beste naar MoveHS gaan. De oprichtster hiervan lijdt namelijk zelf ook aan deze ziekte en is dus echt een ervaringsdeskundige. Door haar ervaringen hiermee, begrijpt zij als geen ander waar je als patiënt behoefte aan hebt. Zo weet je zeker dat je op een prettige en deskundige manier geholpen wordt. De medewerkers staan echt voor je klaar om naar jou te luisteren en vanuit hun eigen ervaringen jou de beste opties aan te reiken. Een groot pluspunt van MoveHS is bovendien dat zij veel verschillende opties kunnen bieden. Je kunt niet alleen voor bijvoorbeeld extensions bij hen terecht, maar ook voor complete haarwerken. Als Alopecia Areata patiënt is het dus zeker verstandig om eens naar hen toe te gaan als je naar oplossingen zoekt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn