Voor een acteeropleiding heb je guts nodig

Het volgen van een opleiding is een keuze die je maakt met je verstand. Vind je geschiedenis interessant, dan kies je een opleiding binnen de geesteswetenschappen. Vind je taal interessant, dan ga je hiermee aan de slag. Je kunt kijken naar baanmogelijkheden, de zwaarte van een opleiding of hoeveel je betaald krijgt wanneer je eenmaal aan het werk kunt. Maar wanneer je kiest voor een acteeropleiding, dan gaat dit hele verhaal niet op. Je kiest een acteeropleiding namelijk niet met je verstand, een acteeropleiding kies je met je hart. Maar voordat je hiermee aan de slag gaat, is het verstandig om je af te vragen of je wel echt de guts hebt. De betere opleidingen hebben namelijk bijzonder weinig theorie en erg veel praktijk. Wat betekent dit nou concreet? Eigenlijk is het redelijk simpel. Ben je bereid om je letterlijk en figuurlijk bloot te geven? Durf je jezelf weg te zetten en te kruipen in een personage dat misschien wel het tegenovergestelde is van wat jij zelf bent? Zo nee, dan is dit niets voor jou. Is dit iets waar je jezelf wel in ziet? Dan is een acteeropleiding zeker een mogelijkheid voor jou – want jij hebt de guts om de opleiding te volgen en te voltooien.

De kracht van een acteeropleiding

Laten we het eens zo zeggen: iedereen kan een zin voorlezen. Letterlijk iedereen. Het vertellen van een verhaal is ook geen kunst. Maar wil je dat de mensen om je heen geloven wat je zegt? Wil je dat zij niet langer jou zien maar de persoon die je speelt? Moeten alle zinnen mensen raken door de juiste toon en beleving? Dan is een acteeropleiding een goede zet. Niemand wordt geboren als een goede acteur. Er is geen theoretisch handboek waarmee je direct de bühne op kunt. Het is veel trainen met experts op dit gebied en andere mensen die ook willen trainen. Juist door te werken met andere mensen tijdens een acteeropleiding krijg je meer inzichten, meer kennis en meer opties die je kunt gebruiken wanneer je voor een groot publiek komt te staan. Daar komen emoties bij kijken, woede, teleurstellingen en veel momenten waarop je de drempel moet verleggen. Dat is ook direct wat Toneelhuis Amsterdam (toneelhuisamsterdam.nl) schrijft wanneer mensen op zoek zijn naar een acteeropleiding. Niet om je af te schrikken, maar om ervoor te zorgen dat alleen gemotiveerde mensen zich aanmelden voor de prestigieuze opleidingen. Deze kun je overigens gebruiken als perfecte opstap voor een vervolgopleiding, al zijn er ook genoeg mensen die direct in konden stromen dankzij de goede resultaten en de vele contacten die hier al gelegd kunnen worden.

De baankansen

Over de baankansen wordt veel gezegd en geschreven, maar de waarheid is dat niemand weet hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt. We kunnen wel zeggen dat er altijd werk is voor goede acteurs, maar laten we het eens omdraaien: kun je als acteur altijd aan het werk? Natuurlijk kan dat. Wanneer je weet hoe je een verhaal moet vertellen en hoe je mensen kunt overtuigen, dan kun je altijd aan het werk wanneer je een acteeropleiding gevolgd hebt. Daarin ligt ook direct de kracht van de opleiding. Naast dat je andere mensen leert overtuigen van een rol of een betekenis, leer je ook veel meer facetten van jezelf kennen en daar heb je de rest van je leven baat bij. Net als alle echte vrienden die je door en door leert kennen tijdens opleidingen als deze – want dat is met geen andere opleiding te vergelijken.  Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn